Mediteren helpt je (terug) aan het roer te gaan staan en met liefdevolle aandacht te navigeren op de golven van alledag.
Het mediteren zelf is niet moeilijk. De kern van deze training is rust en stilte. Een moment van loskoppelen en waarneming. Meditatie een vaste plaats geven in je dagelijks leven is een manier om jezelf en dus ook het leven te eren. Het hoort bij goede zelfzorg net zoals gezonde voeding, lichaamsbeweging, slaaphygiëne, ed.
Samen oefenen stimuleert en motiveert.
De implementatie van meditatie in je dagelijks leven gaat makkelijker als je regelmatig in groep mediteert. Velen ervaren al na enkele trainingen bepaalde voordelen (zoals: beter slapen, meer ontspanning, minder dwingende gedachten, vergroot geluksgevoel, enz), deze voordelen zijn een belangrijke motivatie om verder te blijven oefenen. In het begin is het vaak even doorzetten, na verloop van tijd blijf je moeiteloos bij jezelf en hoort meditatie bij je dagelijkse gewoonte zoals eten en drinken.
Onderzoek omtrent meditatie.
Wereldwijd wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het beoefenen van meditatie een gunstig effect heeft op ons mentaal en fysiek welzijn. Zelfs een korte meditatie heeft reeds een meetbaar positief effect (o.a. op bloeddruk, hartslag, vermindert triglyceriden en ontstekingsmarkers, je hersenen produceren meer alfagolven,…). Neurowetenschapper Richard Davidson, onderzoeker aan de Universiteit van Wisconsin, stelde zelfs vast dat mediterenden na een griepbesmetting meer antistoffen in het bloed hadden en dus een betere weerstand in vergelijking met de niet-mediterende controlegroep.
Verloop van de workshop:
– introductie
– geleide meditatie
– Qigong oefeningen (Chinese bewegingsleer om de energie van lichaam, geest en hart op elkaar af te stemmen)
– stiltemeditatie
– tips voor thuis
Na afloop is er tijd voor vragen en praten we wat na met een tas thee.
De workshop vraagt geen voorkennis en is voor iedereen toegankelijk.